Przepis na ciasto tzw. makrobiotyczne
Składniki zbożowe
Półtorej szklanki płatków kukurydzianych
szklanka płatków – jęczmiennych/owsianych/pszennych/żytnich
pół szklanki otrębów różnych
pięć łyżek mąki pszennej/żytniej/razowej
łyżka zarodków pszennych
cukier – 1/3 do pół szklanki/ew. pół słoika miodu
4 jajka całe
olej słonecznikowy – 3 do 5 łyżek
mleko/woda – do połączenia, stosownie do konieczności
Przyprawy korzenne i zioła
Kurkuma – 1 łyżeczka płaska
Cynamon – 1/3 łyżeczki
Imbir mielony – 1/5 łyżeczki
Pieprz – 1/7 łyżeczki
Kolendra – ½ łyżeczki
Sezam – 1 łyżka
Siemię lniane/nasienie lnu/ – 1 łyżka stołowa
Wiesiołek – 1/2 łyżeczki
Czarnuszka – 1/2 łyżeczki
Kminek – 1/2 łyżeczki
Koper włoski – 1/2 łyżeczki
Anyżek – 1/4 łyżeczki
Tymianek – 1/5 łyżeczki
Proporcje można dostosować do swoich upodobań smakowych
Bakalie
Rodzynki – 150 gram
Migdały – 50 gram, pokrojone lub w płatkach
Ziarno Słonecznika/dyni łuskane – 100gram
Orzechy – włoskie, laskowe – po ok. 10 sztuk, w małych kawałkach
Owoce kandyzowane/skórka pomarańczy kandyzowana
Śliwki suszone/daktyle/morele przekrojone na pół – do wyboru
Nie muszą być wszystkie wymienione powyżej składniki
Sposób przyrządzania
Wymieszać składniki w misce drewnianą łyżką, poczynając od zbóż i przypraw, potem cukier, jajka i płyny. Dla uzyskania gęstej kleistej konsystencji dolewamy stopniowo mleka lub ciepłej wody, albo razem pół na pół. Dobrze wymieszać, wylać do blachy, najlepiej teflonowej pokrytą cienką warstwą oleju, niedużej, tak, aby wylana warstwa ciasta nie było grubsza niż 4 do 5 cm . Piec w temperaturze 180 – 200 stopni przez 45 minut. Wyjąć i poczekać do ostygnięcia.
Można przechowywać do tygodnia, chroniąc przed wyschnięciem.
Smacznego życzy Jurek Starzyński